Tervetuloa Karhutarinoiden pariin

Petokuvaaja Kirsti Timonen on kuvannut karhuja ja muita petoja vuodesta 2006.

Sitä ennen hän on tarkkaillut villieläimiä jo vuosikymmenen ajan miehensä kuvauskojusta. Kuvaaja on vuosien saatossa tallentanut lempikarhut muotokuviksi ja pitkät yöt ovat synnyttäneet tarinoita kuvien kohteista.

Muotokuvien muokkaus mustavalkoisiksi on tehostanut kuvan ja tarinan yhteyttä.

PETOKUVAAJA

Kirsti Timonen (s. 1954), on innokas luonnossa liikkuja ja intohimoinen luonnosta nauttija. Villieläinten tarkkailua hän on harrastanut jo lähes 20 vuotta ja on nykyään yksi harvoista Suomen naispuolisista petokuvaajista, pääasiallisena kuvauskohteena karhut.

Vaikka kamera onkin tullut mukaan tarkkailuun, unohtuu kuvaaja edelleen seuraamaan karhuja ja elämää luonnossa mieluummin ikkunan kuin linssin läpi. Ympäristössä tapahtuu monia asioita samaan aikaan ja kaikki tekijät yhdessä vaikuttavat petojen käyttäytymiseen. Kuvaajalle on etua kyvystä ennakoida syntyvä tilanne.

Silti luonto yllättää, aina.

TARINOIDEN JA NÄYTTELYN SYNTY

Kojussa valvottujen iltojen ja öiden aikana on mielikuvitus päässyt valloilleen - alitajunta on kehrännyt tapahtumista tarinoita ja hahmotellut karhuille kuvaavia nimityksiä.

Myös kansanrunouden arkistosta on löytynyt usealle karhulle osuva hellittely- tai kutsumanimi.

Näistä öisistä kudelmista ja lempikarhujen kuvista on koottu esikoisnäyttely ’Karhutarinoita’. Valokuvanäyttely on nyt esillä Kuopion luonnontieteellisessä museossa, 16.1. - 24.8.2018. Aiemmat näyttely oli esillä Laterna Magica -galleriassa Helsingissä helmikuussa.2016 ja Galleria Tykossa Nurmeksessa lokakuussa 2016.

Tarinoita karhuista löydät Karhutarinoita -sivulta

LUONTO SIELUNMAISEMANA

Valkealassa syntynyt ja Lapin kautta Nurmekseen muuttanut Kirsti Timonen ihastui heti itäisten saloseutujen suo- ja korpimaisemiin. Ylä-Karjalan ja Kainuun hakkuilta säästyneet ikimetsän palaset ja korpipurot ovat viikottaisten luontoretkien kohteina.

Poluttomat metsätaipaleet, jäkäläkivisaarekkeiden kirjomat suot ja kalliorantaiset salolammet ovat osa kuvaajan sielunmaisemaa ja mielen virkistäjää. Puhumattakaan, jos taipaleelle osuu tuore susilauman jotosjälki tai karhun polku – on upeaa tietää olevansa vain eräs erämaan kulkijoista.

KIRSTIN KARHUTARINAT JA KUVAT

Sivuilta löydät vaihtuvia karhutarinoita, joilla ei ole muuta kuin mielikuvitus rajana. Öiset tarinat ovat tuulesta temmattuja tai karhujen kertomaa...

Kuvia vaihdan sivuille mielihalujeni mukaan - useammin tai harvemmin ja jos kiinnostut jostain kuvasta, jonka haluaisit omaksesi - ota yhteyttä!

Viihdyttäviä hetkiä sivujen tarinoiden ja kuvien parissa toivottaen

Kirsti Timonen